2013. 03. 04. 13:39 | Kihívások

A jövő kulcsa: az interaktív technológia fokozhatja a kreativitást

Egy nemrég elvégzett kutatás arra mutatott rá, hogy interaktív technológiai módszerek alkalmazásával még jobban támogathatjuk a kreativitás kibontakozását.

A Göteborgi Egyetem vizsgálatai szerint az interaktív technológia révén a kreativitást támogató problémafeltáró és problémamegoldó folyamatok és mechanizmusok nagymértékben támogathatóak és ez a tendencia a jövőben valószínűleg hihetetlen mértékben növekedni fog.  

A Göteborgi Egyetem 1891-es alapítása óta működteti az Oktatási, kommunikációs és tanulási kart, mely többek között a kreativitást is kutatja. A göteborgi kutatócsoport a jelenleg is kidolgozás alatt álló ábrázoló tervezési technológiák projekt keretében feltárta annak lehetőségét, hogy a modern számítástechnikai módszerek az egyének számára lehetővé tehetik, hogy magasabb szintű vizuális valósággal próbálhassák ki új tervezési ötleteket, növelve ezzel az egyén és a vállalat kreativitási szintjét.

A szak docense Jonas Ivarsson  rámutatott arra, hogy a diákok tanulási- és munkafolyamatai a modernizáció fejlősével jelentősen megváltoztak. Mint arról beszámolt, „ma már nincs idő a tervezési folyamatokban arra, hogy mindent egyenként megbeszéljünk, illetve az egyeztetések során újabb és újabb köröket fussunk. Az ilyen jellegű - új, interaktív technológiával támogatott - fejlesztések azt szolgálják, hogy átalakítsuk az alkalmazott tervezési gyakorlatokat és a munkavégzés alapvető természetét.”.

A kutatási eredményeket alátámasztja Dr. Michael Apter, a Brit Pszichológiai Társaság szakértői testületi tagja is, aki szerint nincs semmi meglepetés az interaktív  technológiák kreativitást támogató jellegében, hiszen pont a produktivitás elősegítésére hozták létre ezeket. "Ennél azonban sokkal érdekesebb az, hogy az innováció és az eredetiség tekintetében az interaktív technológiák milyen távolságokba repíthetik még az embereket kreativitásuk kibontakoztatásában.”

A jelenlegi eredmények szerint a dinamikusan fejlődő interaktív technológiai ágazat növekedési tendenciáival párhuzamosan a jövőben a kreativitás robbanásszserű növekedése lesz megfigyelhető. A kutatók felvetteték ugyanakkor a kérdést, hogy ilyen növekedési mérték mellett vajon mennyire lesz elválasztható az egyén kreativitiási szintje és a technológiai eszközök közrehatása az egyén és a vállalatok kreativitást igénylő sikerében.   

 

Forrás: British Psychological Society

A kreativitás az a képesség, hogy a gondolkodás eddigi keretein túlmenően gondolkozzunk, és felfedezzünk szokatlan, sőt néha zseniális megoldásokat.
Kurt Tepperwein
Ha szeretne értesítést kapni a legfrissebb híreinkről, programjainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre. Ehhez kattintson IDE.
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ, MÓDOSÍTÁS ↓

CreatiCity Institute © 2012