Kreativitás

A kreativitás szó a görög "creare" szóból származik, melynek jelentése: teremteni, nemzeni, alkotni, szülni. A kreativitás alkotóerőt jelent, és valamennyi életkorban és kultúrában megtalálható.

Az alkotó folyamat megnyilvánulása egyénenként változik ugyan, azonban bizonyos - sokszor paradox - jellegzetességek megfigyelhetőek.


A kreatív emberek jellemzően: 

  • preferálják a komplexitást, nem riadnak vissza a káosztól, a rendezetlenségtől, hanem keresik a lehetőséget, hogy abban új rendet, formát, struktúrát teremthessenek,
  • képesek tolerálni a bizonytalanságot és a kétértelműséget, valamint az ezzel járó szorongást, sokoldalúak, kíváncsiak és nyitottak a világra, ugyanakkor bátrak, kitartóak és magas tudatossággal és önfegyelemmel rendelkeznek,
  • érzékenyen reagálnak a környezetükre, ugyanakkor stabil énerővel rendelkeznek és nonkonform beállítódásúak.
  • kiemelten fontos számukra az újszerűség, az ismeretlen felfedezése, az elismertség, a játékosság és gyakran jelentkezik náluk a humor is.
A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent, amely során a különféle képességek szerveződése lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését.
Guilford
Ha szeretne értesítést kapni a legfrissebb híreinkről, programjainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre. Ehhez kattintson IDE.
HÍRLEVÉL REGISZTRÁCIÓ, MÓDOSÍTÁS ↓

CreatiCity Institute © 2012